Ergotherapie

ADHD

ADHD is de afkorting van de Engelse term Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Dit betekent in het Nederlands: aandachttekortstoornis met hyperactiviteit. Kinderen met ADHD bewegen over het algemeen veel en druk. Het is echter een misverstand dat iedereen met ADHD last heeft van hyperactiviteit.

Aanmelden Vergoeding

Kenmerken van de diagnose:

Prikkelverwerking

Innerlijke onrust en bewegingsdrang

Prikkelverwerking

Moeite met concentreren

Gedrag

Druk en impulsief

Planmatig handelen

Ongestructureerd en zonder plan

ADHD – Attention Deficit Hyperactivity Disorder

ADHD kent twee hoofdvormen: ADHD van het gecombineerde type met zowel aandachtsproblemen als onrust en impulsiviteit en ADHD van het onoplettende type, ook wel ADD genoemd. Als een kind erg onrustig is en het zich vaak moeilijk kan concentreren, kan het zijn dat het ADHD heeft. Iedereen is weleens druk of snel afgeleid, maar kinderen met ADHD hebben hier constant last van. Dit kan ervoor zorgen dat je problemen ervaart op meerdere gebieden in je dagelijks handelen.

Je kunt gemakkelijk afgeleid zijn en daardoor je werkjes niet maken. Andere kinderen hebben weer moeite met het overzicht te behouden in hun werk en vergeten hierdoor dingen. Ze ogen vergeetachtig en chaotisch. Kinderen met ADHD zijn over het algemeen erg enthousiast en kunnen zich in hun enthousiasme verliezen. Ze handelen vaak impulsief en denken niet na over de gevolgen. Wachten op hun beurt is daardoor vaak moeilijk. Ze zijn fanatiek in sporten en hebben moeite met stil zitten. Een kind met ADHD is vaak een goede prater en heeft moeite om zichzelf hierin niet te verliezen.

De ergotherapeut kan samen met het kind en zijn omgeving gaan kijken wat ze voor hem of haar kunnen betekenen. Ze bieden vaak tips en adviezen die voor structuur zorgen en helpen het kind erbij hoe het zijn werkje kan structureren. In de klas gaan ze kijken hoe een leerkracht en het kind om kunnen gaan met de onrust die er is en er wordt gekeken hoe de aandacht verbeterd kan worden. Voor veel kinderen met ADHD helpt het om een uitlaatklep te hebben in de klas zodat ze hun onrust kwijt kunnen wanneer dit nodig is. Voor elk kind wordt er op deze manier een plan op maat gemaakt en dit doet de ergotherapeut in overleg met ouders, school en natuurlijk het kind zelf.

 

Aanmelden Vergoeding ❮ Terug naar overzicht
Voorbeeld case

Vera - 10 jaar

Vera kan op school maar moeilijk stil zitten. De juffrouw klaagt er altijd over. ‘Vera, zit eens stil, houd je aandacht er eens bij!’. Hoe hard Vera het ook probeert, het lukt haar niet. Als ze beginnen aan een nieuwe taak, moet zij altijd alles in haar laatje zoeken. Wanneer de juffrouw een opmerking maakt dat Vera nog niet klaar is, wordt Vera vaak boos. Ze kan er dan niks aan doen, het gebeurd gewoon. Net als door de klas roepen, het overkomt Vera allemaal. Het is ook zo lastig om te moeten wachten tot je eindelijk de beurt krijgt als je het antwoord weet.
Thuis zien ouders het gedrag van Vera ook terug. Vooral met eten aan tafel is het echt een uitdaging. Vera is eigenlijk met alles bezig behalve met eten. Ze is constant aan het wiebelen en raakt van alles aan. De ergotherapeut staat klaar voor ouders, Vera en de leerkrachten om samen te kijken hoe ze de dagelijkse handelingen wat prettiger kunnen laten verlopen.

contact

Vragen? stuur ons gerust een bericht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan gerust een email of neem contact op via het formulier.

info@ergotherapiedeoplossing.nl 0413 712 012
Aanmelden? Zo gebeurt!

Uw kind aanmelden voor ergotherapie?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×