Ergotherapie

Aan- en uitkleden

Aan-en uitkleden is een van de dagelijkse activiteiten die kinderen doen. Niet alleen thuis maar ook op school tijdens bijvoorbeeld de gymlessen. Niet voor ieder kind is deze activiteit zo vanzelfsprekend...

Aanmelden Vergoeding

Kenmerken van de diagnose:

Planmatig

Moeite met volgorde van kleding

Prikkelverwerking

Veel bezig met andere dingen

Organiseren

Kleding stukken verkeerd om aan

Fijn motorische problemen

Moeite met knoopjes, sluitingen en ritsen

Aan- en uitkleden

Het is een van de activiteiten die we dagelijks doen. Jezelf aan- en uitkleden. Voor veel kinderen is dit een automatisme maar niet voor iedereen. Veel kinderen willen al heel jong helpen met aankleden. Ze leren op die manier hoe hun lichaam in de kleding moet. Maar het gebeurd wel eens dat alles niet zomaar vanzelf lukt en dat ene vervelende knoopje niet dicht wil gaan.

Kinderen kunnen moeite hebben met fijn motorische handelingen waardoor knoopjes dichtmaken niet lukt of de rits van de jas dichtdoen. Sommige kinderen krijgen het ook maar niet voor elkaar om die schoenknoop onder de knie te krijgen. De ergotherapeut denkt graag mee en oefent op een speelse manier met tips hoe je dit kunt verbeteren.

Sommige kinderen hebben helemaal geen structuur in de activiteit aankleden. Ze doen maar wat en vliegen van het een naar het andere. Tot frustratie van ouders. Het gevolg: het duurt lang, ze zijn maar half aangekleed en ze vergeten dingen te doen. De ergotherapeut kan meedenken hoe je de structuur kunt verbeteren.

Er zijn ook kinderen die echt hinder ondervinden van bepaalde soort kleding, labeltjes en naadjes. Dit hangt vaak samen met de prikkelverwerking. Ook hierin kan de ergotherapeut ondersteunen!

Aanmelden Vergoeding ❮ Terug naar overzicht
Voorbeeld case

Gijs - 9 jaar

Gijs is een stoere kerel, hij kan al heel veel zelf. Maar in de ochtend is het thuis vaak toch wat minder gezellig. Mama moet vaak tegen Gijs zeggen dat hij moet opschieten met aankleden. Vijf keer deze opdracht moeten herhalen is heel normaal verteld moeder tegen de ergotherapeut. Hij is alleen maar bezig met andere dingen en is vaker op de kamer van zijn broertje te vinden dan op zijn eigen kamer. Ook zijn schoenen aandoen moet ik heel vaak herhalen. Het komt dan ook nog wel eens voor dat hij zijn kleren binnenstebuiten aan heeft. Hij lijkt dat helemaal niet door te hebben. Samen met ouders en Gijs zelf gaat de ergotherapeut kijken wat hij voor ze kan betekenen.

contact

Vragen? stuur ons gerust een bericht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan gerust een email of neem contact op via het formulier.

info@ergotherapiedeoplossing.nl 0413 712 012
Aanmelden? Zo gebeurt!

Uw kind aanmelden voor ergotherapie?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×