Ergotherapie

Wat doet een Ergotherapeut

‘Ergotherapie richt zich op het weer met plezier en vertrouwen mogelijk maken van dagelijkse activiteiten in de omgeving van het kind’

Ergotherapie

Ergotherapie bij kinderen is gericht om kinderen te helpen bij hun ontwikkeling en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten in de omgeving. Deze activiteiten kunnen onderverdeeld worden in een aantal gebieden: ADL, school, sport, spel en hobby’s. Op het moment dat het kind hierin vastloopt kan de ergotherapeut ondersteuning bieden en meedenken.

Het kind, zijn omgeving en handelen

Ergotherapie voor kinderen is gebaseerd op de wisselwerking tussen het kind, de omgeving en het handelen. Met het handelen van het kind worden de dingen bedoeld die het kind zelf wil doen, maar ook voor een groot deel de dingen die thuis en zeker op school worden verwacht van het kind. Hierin spelen de sterke en zwakke kanten van een kind een belangrijke rol.
De omgeving is onder te verdelen in de fysieke en sociale omgeving. Hierbij kun je denken aan ouders, familie, leerkrachten en vriendjes (sociale omgeving) en de ruimtes waarin de kinderen handelen, zoals thuis, school en sportclub (fysieke omgeving).

De ergotherapeut brengt de invloeden van het kind, zijn handelen en de omgeving in kaart en denkt met de ouders en het kind actief mee hoe deze invloeden een positieve bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van het kind. Hierbij wordt uitgegaan van ieders sterke en positieve kanten, waarbij we het kind en zijn omgeving in de kracht zetten!

Prikkelverwerking

Veel kinderen komen bij de ergotherapie met problemen in de prikkelverwerking, ook wel sensorische informatieverwerking genoemd. Kinderen met prikkelverwerkingsproblemen kunnen niet vertrouwen op de informatie vanuit hun zintuigen, hoewel de zintuigen zelf goed functioneren. Kinderen met deze problemen hebben vaak een wisselende alertheid. Ze kunnen minder goed aangepast reageren, terwijl ze doorgaans over een goede intelligentie beschikken.
Binnen onze praktijk zijn alle ergotherapeuten geschoold op het gebied van de prikkelverwerking, omdat we merken dat dit vaak een onderliggend probleem is van de hulpvraag.

Beroeps- en competentieprofiel

De beroeps- en competentieprofielen voor de ergotherapeut zijn vernieuwd (april 2023) en online beschikbaar voor iedereen. Het beroepsprofiel is er voor ergotherapeuten (in opleiding) en is een belangrijk naslagwerk om cliënten, cliëntenorganisaties, professionals van andere disciplines te informeren over ergotherapie. Je kunt hierin alle ins & outs van het beroep Ergotherapie lezen, dus mocht je meer willen lezen klik dan gerust verder:

contact

Vragen? stuur ons gerust een bericht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan gerust een email of neem contact op via het formulier.

info@ergotherapiedeoplossing.nl 0413 712 012
Aanmelden? Zo gebeurt!

Uw kind aanmelden voor ergotherapie?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×