Ergotherapie

Aankleden

Het aan- en uitkleden omvat veel meer handelingen dan dat gedacht wordt. Voor de meeste mensen is aan- en uitkleden de meest normale taak in de wereld. Echter kan dit voor kinderen een hele moeilijke taak zijn die dagelijks terug komt.

Aanmelden Vergoeding

Kenmerken van de diagnose:

Planmatig handelen

Kleren aan, in welke volgorde en hoe?

Problemen met de motoriek

Knoopjes, veters, help! Het lukt me niet!

Prikkelverwerkingsproblemen

Overal meebezig zijn, behalve met aankleden

Binnen het aan- uitkleden zijn er veel verschillende dingen die moeilijk zijn of verkeerd kunnen gaan en voor problemen kunnen zorgen.

De planning

Een van deze dingen kan het planmatig handelen zijn.
De moeder van Dean legt alle spullen klaar op het bed en verwacht dan dat Dean nu zelfstandig deze aan kan doen. Echter vind Dean het moeilijk om een plan te maken hoe hij dit moet gaan doen.
Wat moet hij nu als eerste aandoen en wat daarna?
En hoe weet hij nu hoe om hij iets aan moet doen.
En, wat als hij ergens fout gaat, hoe lost hij dit dan op?

De motoriek

Daarnaast kunnen grote/kleine knoopjes van een hemd of blouse, of een rits van een broek/jas lastig zijn, maar ook veters strikken is een vaardigheid op zich.
Als je handen niet goed kunnen samenwerken, de coördinatie veel aandacht vraagt en je niet goed voelt hoe je moet bewegen, dan is het lastig om deze vaardigheden te leren. Extra oefening zal dan nodig zijn!

De omgeving

Een kind kan ook steeds afgeleid raken door alles wat het hoort en ziet, waardoor het kind vergeet wat het aan het doen is of moet gaan doen. Dan duurt een taak in één keer wel heel erg lang en moet je steeds aangespoord worden om verder te gaan. De prikkels leiden je te veel af en dat is niet fijn!

Een hele klus

Bij de ergotherapie wordt er gekeken waar het in het aan- en uitkleden precies fout gaat, en of dit te maken heeft met het planmatig handelen of de motoriek. Vanuit hier kan een behandelplan opgesteld worden om het aan/uitkleden voor zowel het kind als de ouders makkelijker te laten verlopen.

Aanmelden Vergoeding ❮ Terug naar overzicht
Voorbeeld case

Dean - 6 jaar

Dean gaat naar groep 2 van de basisschool. Om kwart over acht moeten ze thuis vertrekken, zo zijn ze net op tijd op school. De moeder van Dean legt de kleren iedere ochtend klaar op zijn bed, zodat hij deze zelf aan kan doen. Echter komt hij iedere ochtend naar beneden met iets verkeerd om aan of is hij iets vergeten. Vandaag had hij zijn sokken vergeten en zijn blouse niet dichtgeknoopt. Gisteren had hij zijn t-shirt verkeerd om aan en zijn veters niet gestrikt.
Het lukt nooit helemaal goed bij Dean!
Sinds Dean en ouders begeleiding krijgen van de ergotherapeut lukt het hem en staat hij iedere ochtend netjes aangekleed op tijd klaar!

contact

Vragen? stuur ons gerust een bericht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan gerust een email of neem contact op via het formulier.

info@ergotherapiedeoplossing.nl 0413 712 012
Aanmelden? Zo gebeurt!

Uw kind aanmelden voor ergotherapie?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×