Ergotherapie

Baby’s en het jonge kind

Op jonge leeftijd kunnen baby's al problemen in de prikkelverwerking hebben en dan is een juiste afstemming vanuit de omgeving heel belangrijk. Deze jonge kinderen kunnen dit zelf namelijk niet aangeven en zullen vooral veel huilen of wegdromen, als ergotherapeut kijken wij graag mee hoe wij prikkels in de omgeving kunnen remmen of soms juist toevoegen.

Aanmelden Vergoeding

Kenmerken van de diagnose:

Slecht slapen

Heel onrustig zijn en niet in slaap komen

Huilen

Overprikkeld en zich niet kunnen kalmeren

Problemen met wisselen van houding

Huilen bij het verschonen, de trap op lopen

Heel veel prikkels

Baby’s en jonge kinderen op al vroegtijdig blootgesteld aan heel veel prikkels en dat is niet voor ieder kind even fijn, dus het is belangrijk te leren kijken welk prikkelprofiel bij jouw kind past en hoe jij je kind hierin kan stimuleren, uitdagen en er vooral voor te zorgen dat je kind zich fijn voelt.
Een kind krijgt nu op 1 dag gemiddeld evenveel prikkels binnen als iemand in de Middeleeuwen in zijn hele leven, dus dit is een aanzienlijk verschil, waar we zeker (jonge) kinderen heel goed in moeten begeleiden!

Aan huis

Bij baby’s en jonge kinderen is het cliëntsysteem nog belangrijker, waardoor wij altijd in de context werken. Dit betekent dat wij altijd aan huis komen, observeren in de thuissituatie en waar nodig ook bij de dagopvang of gastouder. Op deze manier zien wij precies wat er gebeurd en kunnen we ouders en overige betrokken direct ondersteunen, begeleiden en adviseren.

Scholing

Binnen onze praktijk zijn meerdere collega’s speciaal opgeleid voor het jonge kind, de opleiding vanuit Anders Kijken naar Kinderen 0 tot 2 jarige.
Daarnaast geven wij zelf in ons werkgebied regelmatig een presentatie aan artsen en verpleegkundige van het consultatiebureau, en andere geïnteresseerde.

Aanmelden Vergoeding ❮ Terug naar overzicht
Voorbeeld case

Jasper - 3 maanden

Jasper huilt de hele dag, behalve bij ouders in de armen. Hij maakt korte hazenslaapjes en ziet er moe uit, maar ook ouders ogen moe. Tijdens het huisbezoek blijkt onder andere dat Jasper overdag in de box slaapt en de tv altijd aanstaat, waardoor Jasper continu prikkels binnen krijgt. Wij adviseren ouders actief met een slaap-waak-ritme te gaan werken, waarbij Jasper steeds boven op zijn eigen kamer op bed gelegd wordt op het moment dat hij signalen van moeheid geeft. Overdag met de gordijnen open, voor het dag- en nachtritme.
Sinds Jasper boven in een rustige omgeving slaapt, heeft hij meer rust en slaapt hij beter. Jasper is minder moe en ook het huilen is veel minder geworden! Ouders zijn blij en krijgen zelf ook rust, waardoor ze veel meer van hun wonder kunnen genieten!

contact

Vragen? stuur ons gerust een bericht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan gerust een email of neem contact op via het formulier.

info@ergotherapiedeoplossing.nl 0413 712 012
Aanmelden? Zo gebeurt!

Uw kind aanmelden voor ergotherapie?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×