Ergotherapie

Bestek hanteren

Een kind heeft rond de leeftijd van 2 jaar de fysieke vaardigheden om bestek te gaan gebruiken en met één hand een beker vast te houden. Het kind gaat leren om met vork en lepel te eten. Dit gaat meestal niet in een keer op de juiste manier en het vraagt ook om oefening. Kinderen willen graag mee-eten met de volwassen met bestek, maar soms ook nog alles in de mond proppen.

Aanmelden Vergoeding

Kenmerken van de diagnose:

Concentratie problemen

Snel afgeleid zijn en niet toekomen aan eten

Problemen met de motoriek

Hanteren van besteken en gebruik

Prikkelverwerkingsproblemen

Willen voelen wat het kind eet

Bestek hanteren

Wanneer het een kind niet lukt om met bestek te eten en je als ouders niet meer weet hoe je het moet aanbieden, kan een ergotherapeut je helpen. Wij observeren dan de situatie en geven ouders advies waar ze mee kunnen gaan oefenen met het kind. Naast advies geven kan een ergotherapeut ook een hulpmiddel inzetten om het bestek beter vast te kunnen houden, bijvoorbeeld een verdikt handvat. Er zijn veel verschillende mogelijkheden die we samen met ouders en het kind kunnen uitproberen.

Proppen

Soms is een kind nog niet toe aan bestek, is het nog zo druk met ontdekken dat het bestek niet wil vasthouden. We helpen ouders dan in deze exploratiefase en hoe ze het kind kunnen stimuleren op andere manieren te ontdekken, zodat ze binnen het eten de stap naar bestek kunnen gaan maken.
Een goede ontwikkeling van deze exploratiefase is namelijk heel belangrijk voor de ontwikkeling van andere vaardigheden!

Aanmelden Vergoeding ❮ Terug naar overzicht
Voorbeeld case

Laura - 7 jaar

Laura probeert bij het eten altijd met mes en vork te eten, maar dit gebeurt vaak onhandig. Ze duwt bij het smeren van haar boterham zo hard dat er een gat ontstaat en ook bij het snijden gebruikt ze veel kracht, waardoor het eten van haar bord schuift. Haar moeder ziet dat Laura vaak moet zoeken naar hoe ze het bestek moet vasthouden, waardoor het er onhandig uitziet wat ze doet. Laura geeft het vaak makkelijk uit handen aan haar ouders als het niet lukt, zij nemen het dan van haar over. Laura komt nu sinds een paar weken bij de ergotherapeut die samen met haar oefent hoe ze het bestek kan hanteren en gebruiken tijdens het eten.

contact

Vragen? stuur ons gerust een bericht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan gerust een email of neem contact op via het formulier.

info@ergotherapiedeoplossing.nl 0413 712 012
Aanmelden? Zo gebeurt!

Uw kind aanmelden voor ergotherapie?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×