Ergotherapie

Kleutervaardigheden

De kleutervaardigheden zijn alle vaardigheden die een kind leert wanneer het een kleuter is. Een kleuter is een kind tussen de leeftijd van 4 en 6 jaar. Een kleuter maakt een grote groei door, zowel op lichamelijk als geestelijk gebied.

Aanmelden Vergoeding

Kenmerken van de diagnose:

Problemen met de motoriek

Knutselen, tekenen en kleuren

Sociaal emotionele achterstand

Samenspelen met andere kinderen

Prikkelverwerking

Korte concentratie en niet taakgericht werken

Zindelijkheid

Moeite met zindelijk worden en blijven

Kleutervaardigheden

Een kleuter krijgt steeds meer de behoefte om met leeftijdsgenootjes te spelen en moet hierbij leren te delen. Op sociaal gebied leert een kleuter hier ook het uitten van gevoelens en het inleven in anderen. Tekenen bevorderd de sociaal-emotionele ontwikkeling. De tekeningen worden steeds meer een afspiegeling van de werkelijkheid. Ook worden de tekeningen van een mens echter. Waar een kind eerder een hoofd tekende, met daaraan vast de armen en benen, tekent het nu een volledig lichaam.

De meeste kleuters zijn zindelijk. Wanneer een kleuter voor het eerst naar school gaat, kan er een ongelukje gebeuren ’s nachts, doordat ze zo moe zijn van de hele dag school en dan niet wakker worden wanneer ze naar de wc moeten.

Op fijn motorisch gebied leert een kleuter knippen, plakken, tekenen, schilderen, vouwen, kleuren etc. De meeste kleuters vinden het ook leuk om te knutselen. Wanneer ze hiermee beginnen doen ze meestal maar wat, echter kan een oudere kleuter al precies benoemen wat er gemaakt wordt.

Binnen de ergotherapie kan het kind ondersteund worden in het ontwikkelen van deze kleutervaardigheden wanneer dit vanzelf niet helemaal wil lukken. De fijn motorische vaardigheden kunnen geoefend worden op een spelende manier. Ook de zindelijkheid kan aangepakt worden door samen met het kind en de ouders te gaan zoeken naar een manier hoe dit wel wil lukken.

In groep 2 kan de WRITIC worden afgenomen door de ergotherapeut. Dit is een observatietest om te bekijken of het kind startklaar is om te leren schrijven in groep 3. Wanneer het kind nog moeite heeft met bepaalde taken kunnen deze in behandeling opgepakt worden, zodat het kind startklaar wordt gemaakt voor het schrijfonderwijs.

Aanmelden Vergoeding ❮ Terug naar overzicht
Voorbeeld case

Bob - 5 jaar

Bob is 5 jaar oud en gaat naar groep 2 van de basisschool. Hij heeft veel plezier op school. Het leukste vind hij het als ze mogen spelen. Dan kiest hij altijd voor de auto’s of blokken. Wanneer ze moeten gaan knutselen, gaat hij altijd dicht bij de meisjes zitten. Dan kunnen ze hem een beetje helpen wanneer het lastig gaat. Bob doet liever niet knutselen. Dat is toch best wel moeilijk. Thuis hoeft hij dat namelijk ook niet te doen. Laat Bob maar lekker buiten spelen en ravotten. Dat stil zitten aan tafel is niet zo zijn ding.

contact

Vragen? stuur ons gerust een bericht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan gerust een email of neem contact op via het formulier.

info@ergotherapiedeoplossing.nl 0413 712 012
Aanmelden? Zo gebeurt!

Uw kind aanmelden voor ergotherapie?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×