Ergotherapie

Knippen

In de kleuterklassen beginnen sommige kinderen al met knippen, zoals bij verschillende knutselopdrachten. Echter blijft knippen voor sommige kinderen een probleem.

Aanmelden Vergoeding

Kenmerken van de diagnose:

Praxisproblemen

Weet niet hoe en waar te beginnen

Problemen met de motoriek

Uitvoeren van de knipvaardigheid

Knippen!

Sommige kinderen vinden het lastig om netjes te knippen en om bochten te maken. Bij veel kinderen zie je dat er karteltjes/hakkeltjes in het knipwerk zitten of dat ze de lijn niet kunnen volgen. Dit hangt samen met de manier hoe ze hun schaar vasthebben en hoe ver de schaar open en dicht gaat. Veel kinderen sluiten de schaar geheel wanneer ze aan het knippen zijn. Dit veroorzaakt deze hakkeltjes in het knipwerk. Ook is het openmaken voor sommige kinderen moeilijk of zelfs te zwaar.

Een ergotherapeut ondersteund het kind bij deze problemen. Een goede uitleg over de schaar en het gebruik van de schaar wordt altijd gegeven. Hierna wordt er gekeken hoe het kind momenteel knipt. Door dit te observeren, weet de ergotherapeut op welke vlakken hulp geboden moet worden. Dit kan geboden worden door andere scharen te proberen en gebruiken, maar ook door veel te oefenen en hier veel sturing op de geven. Middels leuke opdrachten, wordt het knippen een stuk leuker en vooral makkelijker.

Aanmelden Vergoeding ❮ Terug naar overzicht
Voorbeeld case

Giel - 7 jaar

Giel zit in groep 3 en is een knutselwerkje voor Moederdag aan het maken. Hiervoor moet hij een hartje uitknippen. Dit gaat helemaal niet zo goed. De rechte stukjes gaan redelijk, ook al zitten er hakkeltjes in. Het draaien bovenin gaat helemaal niet goed. Gelukkig vind mama dat niet erg denkt Giel. Als hij thuis komt gaat hij oefenen met knippen. Mama helpt hem en stuurt met de schaar mee. Zo gaat het al een stukje beter. De meester van Giel geeft op het tien-minutengesprek aan dat Giel het knippen toch echt lastig vind en verwijst mama door naar de ergotherapie. Hier kunnen ze Giel verder helpen om goed te leren knippen.

contact

Vragen? stuur ons gerust een bericht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan gerust een email of neem contact op via het formulier.

info@ergotherapiedeoplossing.nl 0413 712 012
Aanmelden? Zo gebeurt!

Uw kind aanmelden voor ergotherapie?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×