Ergotherapie

Knutselen

Knutselen is een complexe activiteit. Het vraagt op veel verschillende vlakken vaardigheden van een kind. Het komt regelmatig voor dat een kind niet graag knutselt omdat ze het moeilijk vinden.

Aanmelden Vergoeding

Kenmerken van de diagnose:

Knutselen

Knutselen vraagt veel van verschillende vaardigheden. Bij het knutselen wordt er beroep gedaan op de fijne motoriek. Zo moet er vaak geknipt, geplakt, gevouwen, gescheurd, getekend en geprikt worden. Elk van deze vaardigheden doet beroep op de fijne motoriek. Bij het knippen, is het belangrijk dat het kind weet hoe het de schaar vast moet houden en moet hanteren. Ook moet het kind weten hoeveel kracht het op de schaar moet zetten en welke beweging het precies moet maken. Bij het plakken is het belangrijk dat het kind weet hoe het moet doseren om de plak op het papier te krijgen.  

Naast de fijne motoriek, vraagt het knutselen veel van het planmatig handelen. Wanneer het kind een stappenplan moet volgen om het knutselwerkje te maken, moet het kind inzichten hebben in hoe het stappenplan werkt en hoe het eraan kan beginnen. Ook moet het kind kunnen controleren of het elke stap heeft uitgevoerd of dat het stappen vergeten is. Daarnaast vraagt een stappenplan ruimtelijk inzicht. Wanneer het kind een knutselwerkje mag maken zonder een voorbeeld of stappenplan en zelf dus een plan hiervoor moet bedenken, kan dit ook al lastig zijn. Hoe moet je een werkje eigenlijk beginnen en wat heb je allemaal nodig? Wanneer dit niet uitgelegd is en het kind hier helemaal vrij in gelaten wordt, kan dit voor problemen zorgen.  

Binnen de Ergotherapie wordt er gekeken naar de hulpvraag van het kind, de ouders en school. Wanneer er problemen in het knutselen zijn, wordt er allereerst gekeken op welk vlak deze problemen zich voordoen. Vanuit hier kan het kind ondersteuning krijgen op verschillende gebieden. Binnen de Ergotherapie kan er geoefend worden met de fijne motoriek, maar ook in het planmatig handelen.  

Aanmelden Vergoeding ❮ Terug naar overzicht
Voorbeeld case

Sebastiaan - 8 jaar

Knutselen... Niet alweer denkt Sebastiaan. Wat moeten we nu weer gaan maken en hoe ga ik dat doen? Knutselen is helemaal niks voor Sebastiaan. Knippen gaat wel, maar tekenen en prikken vindt hij het aller moeilijkste. De juffrouw helpt hem altijd goed, maar toch is Sebastiaan niet tevreden. Zijn werkje ziet er altijd minder mooi uit dan dat van zijn buurvrouw. En.. hij moet altijd opnieuw beginnen omdat hij iets kapot gemaakt heeft of ergens fout is gegaan. Sebastiaan weet vaak niet hoe hij eigenlijk aan een knutselwerkje moet beginnen. Hij probeert dan maar te kijken hoe zijn buurvrouw het doet maar die kan het allemaal zoveel gemakkelijker en sneller dat hij dit niet kan bijhouden. Het frustreert hem enorm en doet dan ook liever niet knutselen.

contact

Vragen? stuur ons gerust een bericht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan gerust een email of neem contact op via het formulier.

info@ergotherapiedeoplossing.nl 0413 712 012
Aanmelden? Zo gebeurt!

Uw kind aanmelden voor ergotherapie?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×