Ergotherapie

Lezen

In groep 3 leer je lezen. Maar ook daarvoor zijn veel kinderen al bezig met lezen, zoals bijvoorbeeld samen een boekje lezen of voorlezen. Soms gaat het leren lezen niet vanzelf.

Aanmelden Vergoeding

Kenmerken van de diagnose:

Concentratie problemen

Het kind kan zijn concentratie er niet bijhouden

Planmatig

De kind gebruikt een onlogische volgorde

Interesse

De interesse in boekjes en letters is laag

Prikkelverwerking

Het kind mist het overzicht en wisselt letters

Leren lezen

Lezen is een moeilijke vaardigheid. Er komt veel bij kijken. Tijdig aandacht geven aan het aanleren van letters en oefenen met klankbewustzijn is dan ook erg belangrijk.
Lezen in groep 3 begint met technisch lezen. Naast het technisch lezen in groep 3, is er ook begrijpend lezen. Daarin staat voornamelijk het tekstbegrip en leesplezier centraal. Een kind leert nieuwe letters en woorden lezen.

Maar ooit lukt het niet bij een kind. Ze lopen achter bij het lezen en haken meer en meer af. Vaak komt dit naar voren in groep 4 of eind groep 3. De ergotherapeut kan meedenken en meekijken waarom het lezen niet zo goed lukt. Is de concentratie voldoende aanwezig? Kan het kind visueel het overzicht wel behouden? Of ligt er misschien een ander probleem onder? De ergotherapeut kijkt en denkt graag mee.

Aanmelden Vergoeding ❮ Terug naar overzicht
Voorbeeld case

Saar - 7 jaar

Eindelijk! Saar mag naar groep 3 en mag gaan leren lezen! Ze heeft daar echt heel veel zin in. Maar rond de herfstvakantie blijkt al snel dat Saar het tempo van de klas niet bij kan houden. Ze weet vaak niet waar ze zijn als ze klasikaal gaan lezen en blijft eigenlijk stil staan in haar leesontwikkeling. Ze lijkt haar aandacht er dan ook niet bij te kunnen houden. Hè verdorie zegt Saar, het lijkt wel of al die letters door elkaar dansen. De juf herkent dit. Ze zegt dat ze Saar er vaak weer bij moet halen tijdens het klasikaal lezen. Daarnaast is Saar vaak iets anders aan het doen wanneer ze voor zichzelf moeten lezen. De ergotherapeut wordt ingeschakeld en gaat kijken waarom Saar zoveel moeite heeft met lezen.

contact

Vragen? stuur ons gerust een bericht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan gerust een email of neem contact op via het formulier.

info@ergotherapiedeoplossing.nl 0413 712 012
Aanmelden? Zo gebeurt!

Uw kind aanmelden voor ergotherapie?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×