Ergotherapie

Ruiken en proeven

De smaak is een van de vijf externe zintuigen. Via de mond komt er informatie binnen en deze zegt iets over de smaak van bijvoorbeeld het eten. Bij de smaak onderscheiden we vaak 4 belangrijke dingen; zoet, zuur, bitter, zout. Een onbekendere basissmaak is Umami, dit geeft een indruk van de hartigheid van een product. Reuk is ook één van de vijf externe prikkels! Reuk heeft vooral veel invloed op de alertheid, zoals het waarschuwen als je een brandlucht ruikt en ontspannen bij de geur van lavendel!

Aanmelden Vergoeding

Kenmerken van de diagnose:

Ruiken

Kinderen komen niet tot actie bij geuren.

Ruiken

Geuren geven kinderen vertrouwen en veiligheid

Proeven

Kinderen hebben moeite met uitgesproken smaken.

Proeven en voelen

Kinderen hebben moeite met texturen van het eten.

Smaak

Wanneer een kind problemen in de Sensorische Informatieverwerking, ook wel de prikkelverwerking, ondervindt kunnen er in de smaak opvallend heden zijn. Zo zijn er kinderen die smachten naar hele sterke smaken en juist helemaal niet tegen sterke smaken kunnen. De ergotherapeut zal dit ook meenemen in een eerste gesprek om zo alle informatie te kunnen verzamelen en te kunnen gaan koppelen.

Smaak en andere zintuiggebieden

Vaak hangt smaak samen met problemen in de tactiele waarneming en gaat het niet zo zeer om de smaak, maar meer om de textuur. Glad gepureerd eten is geen probleem, maar kleine of juist grote, of kleverige stukjes geven wel problemen. Mijn denkt dan vaak dat het aan de smaak van het eten ligt, maar dit is niet zo!

Daarnaast kan smaak veel met de alertheid doen, want eten met een hoge zuurgraat kan de alertheid verhogen. Voor kinderen met een lage prikkeldrempel is dit geen fijne prikkel, omdat deze als te heftig wordt ervaren en dan is het niet slim het kind een zure appel mee naar school geven.

 

Reuk, of te wel ruiken

Binnen de ergotherapie doen wij niet zo veel met het zintuig ruiken op zichzelf, maar we zien wel een invloed van ruiken op de alertheid. Kinderen die gevoelig zijn voor geuren, kunnen hier enorm door afgeleid raken en bepaalde geuren ook als storend ervaren, waardoor ze zich niet kunnen concentreren.

Andere kinderen kunnen zich met geuren juist heel erg ontspannen.

Herinneringen

Geuren maken echter ook herinneringen, vaak fijne maar soms ook minder fijne.

Zo doet de geur van vers gebakken appeltaart je denken aan het bezoek bij opa en oma in het weekend, omdat oma deze altijd bakt. Of de geur van shampoo aan een heerlijk bad-avontuur of die van koffie, aan de gezellige visites van ooms en tantes.

Aanmelden Vergoeding ❮ Terug naar overzicht
Voorbeeld case

Ivan 6 jaar

Ivan is 6 jaar oud. Hij is altijd vrolijk en blij, hij speelt als hij uit school komt graag buiten. In het gesprek met de ergotherapie, geeft de moeder van Ivan aan dat hij niets wil proberen, snel kokhalst en erg niet graag eet. Nieuwe dingen wil hij niet uitproberen en daardoor eet hij heel eenzijdig. Samen brengen we de prikkelverwerking van Ivan in kaart om tot een oplossing te komen met goede strategieën te komen.

contact

Vragen? stuur ons gerust een bericht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan gerust een email of neem contact op via het formulier.

info@ergotherapiedeoplossing.nl 0413 712 012
Aanmelden? Zo gebeurt!

Uw kind aanmelden voor ergotherapie?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×