Ergotherapie

Fijne motoriek

Fijne motoriek is een onderdeel van de motorische ontwikkeling van het kind. Fijne motoriek zijn vaardigheden die met de handen en vingers worden uitgevoerd om voorwerpen te pakken, ermee te manipuleren en op de juiste manier te plaatsen in de hand of tussen de vingers.

Aanmelden Vergoeding

Kenmerken van de diagnose:

Onhandig

Vaak dingen uit de handen laten vallen

Fijn motorische spelletjes niet leuk vinden

Knippen, plakken, tekenen, kleuren vermijden

Veel kracht gebruiken

Hard duwen op een potlood of bij smeren

Zoekende hoe voorwerpen vast te houden

Worstelt bij het knippen of kleuren met de greep

Fijne motoriek

Een ergotherapeut stimuleert kinderen in de fijn motorische ontwikkeling. Voorbeelden zijn: kralen rijgen, eten met bestek, knoopjes open of dicht maken, kleuren, tekenen, plakken en knippen. Ook de ontwikkeling van de voorkeurshand, goede oog- handcoördinatie en (voorbereidend) schrijven horen erbij. Bij sommige kinderen verloopt de fijn motorische ontwikkeling niet vanzelf. Dit kun je merken aan kinderen die minder tijd besteden aan fijn motorische spelletjes of deze zelfs vermijden. De ontwikkeling van de fijne motoriek komt hierdoor stil te staan.

Ergotherapie

Een ergotherapeut kijkt samen met het kind en de ouders wat het kind al wel kan, wat er minder goed gaat en wat het kind graag wil leren. Er worden observaties en tests afgenomen om indruk te krijgen van het functioneren van het kind en welk niveau hij of zij nu zit. Daarna wordt er een behandelplan opgesteld voor het kind en gaat we daar samen mee aan de slag.
De ergotherapeut probeert op een speelse manier ondersteuning te bieden aan het kind binnen zijn of haar fijn motorische ontwikkeling. Door activiteiten op een uitdagende manier aan te bieden kan het kind oefenen met specifieke vaardigheden binnen de fijne motoriek die voor hem of haar belangrijk zijn. De ergotherapeut houdt hierbij het doel constant voor ogen. De kracht zit in veel herhaling, veel kinderen leren op deze manier. Het is dan ook van belang dat buiten het wekelijkse halve uurtje therapie er thuis ook geoefend wordt met de fijn motorische vaardigheden. De ergotherapeut geeft ouders en het kind hiervoor oefeningen en werkjes mee naar huis, zodat ze ook thuis kunnen oefenen. Op die manier kan een kind nog snellere en grotere stappen maken op gebied van de fijn motorische ontwikkeling.
Binnen Ergotherapiepraktijk De Oplossing doen we het samen!

Aanmelden Vergoeding ❮ Terug naar overzicht
Voorbeeld case

Teun - 6 jaar

Teun is een vrolijke jongen, die graag buiten speelt. Hij bouwt graag hutten, voetbalt graag en fietst het liefst op zijn racefiets. Teun zit in groep 2 en gaat heel graag naar school. Op school speelt hij graag in de poppenhoek of in de bouwhoek. Soms komt Teun wel eens mopperend thuis, omdat hij op school weer moest knutselen. Hij vindt dat eigenlijk niet zo leuk om te doen. Teun vindt het stom dat hij dit vaak moet van de juf.
De juf bespreekt met ouders in een oudergesprek dat het inderdaad opvalt dat Teun dit soort werkjes niet zo leuk vindt om te doen. De juf denkt dat dit komt, omdat hij het lastig vindt. Teun heeft namelijk veel moeite met kleuren binnen de lijntjes en bij het knippen lukt het hem niet om over de lijn te knippen. Hij worstelt dan enorm met het vasthouden van de schaar en de sturing van het papier met zijn andere hand. De juf ziet af en toe ook gebeuren dat Teun wisselt van zijn hand. De ene keer kleurt hij met rechts en de andere keer met links.
Nu de juf dit zo uitlegt herkennen ouders dit wel. Hij heeft namelijk vaak moeite met het smeren van zijn brood, daar zit vaak een gat in, omdat Teun hard duwt. Hij vraagt ook altijd of zijn ouders zijn schoenen willen strikken, omdat hij dit moeilijk vindt.
Niks ernstigs, maar het lijkt de juf wel verstandig om eens langs te gaan bij een ergotherapeut, zodat die kan kijken op welk vlak van de fijne motoriek Teun wat extra ondersteuning kan gebruiken.

contact

Vragen? stuur ons gerust een bericht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan gerust een email of neem contact op via het formulier.

info@ergotherapiedeoplossing.nl 0413 712 012
Aanmelden? Zo gebeurt!

Uw kind aanmelden voor ergotherapie?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×