Ergotherapie

Schrijven

In groep 3 beginnen kinderen voor het eerst met het schrijven. Voor de een iets hartstikke leuks maar voor de ander toch wel erg lastig! De ergotherapeut kan jullie helpen!

Aanmelden Vergoeding

Kenmerken van de diagnose:

Praxisproblemen

Omwisselen van letters

Problemen met de motoriek

Pengreep, vloeiend en netjes schrijven

Schrijven!

In groep 3 mogen er nog veel fouten gemaakt worden zoals het omdraaien van letters, het niet netjes kunnen schrijven op de lijn en het niet vloeiend kunnen schrijven. Wanneer deze problemen langdurig aanhouden, kan het goed zijn om wat extra aandacht aan het schrijven te besteden.

Schrijven hangt nauw samen met de fijne motoriek en met extra oefening of andere activiteiten kan het schrijven geoefend worden. Verder kunnen problemen betreffende het omdraaien van de letters samenhangen met de lateralisatie van beide hersenhelften (samenwerking).
De ergotherapeut kan ondersteuning bieden en kan het schrijven aanreiken op verschillende manieren, waardoor de letters en de vormen geoefend worden. Een van de belangrijkste dingen binnen het schrijven is het hebben van een juiste penvatting, welke wordt geoefend en zo nodig met een tijdelijke gripper om zich de houding eigen te maken.

WRITIC

In groep 2 kunnen wij in de klas de WRITIC afnemen om te kijken of een kind schrijfrijp is om in groep 3 te starten! De ergotherapeut kan het kind ondersteunen in de ontwikkeling van de fijne motoriek, coördinatie, het gedissocieerd bewegen van de vingers (vingers apart van elkaar laten bewegen) en lateralisatieproces, belangrijke voorwaarden om tot schrijven te komen.
Daarnaast kijkt een ergotherapeut ook naar de sterke kanten van het kind en hoe deze ingezet kunnen worden bij de activiteit schrijven. Natuurlijk nemen we een goede schrijfhouding ook mee in het hele proces!

Aanmelden Vergoeding ❮ Terug naar overzicht
Voorbeeld case

Brecht - 7 jaar

Brecht zit in groep 3 en begint met het schrijven van de eerste letters. Ze is er trots op dat ze al een aantal letters kan schrijven en laat dit dan ook aan iedereen zien. Haar juffrouw vind het leuk dat Brecht zo enthousiast is, maar geeft wel aan dat ze sommige letters omdraait. Brecht ziet dit, maar kan het niet omdraaien als ze het zelf schrijft. Brecht probeert netjes te schrijven maar haar letters hebben nog knikjes in plaats van boogjes. Veel oefenen zegt de juffrouw, maar dat blijkt niet voldoende. Gelukkig kan de ergotherapeut haar helpen!

contact

Vragen? stuur ons gerust een bericht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan gerust een email of neem contact op via het formulier.

info@ergotherapiedeoplossing.nl 0413 712 012
Aanmelden? Zo gebeurt!

Uw kind aanmelden voor ergotherapie?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×