Ergotherapie

Prikkelverwerking

We verwerken allemaal prikkels op onze eigen manier, maar een goede afstemming is van essentieel belang! Iedereen kent het wel: horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Op deze manier verwerken we de prikkels uit onze omgeving. Maar wist je dat er nog meer zintuigen zijn dan deze vijf? We hebben namelijk nog twee zintuigsystemen die verantwoordelijk zijn voor de interne aansturing van ons lichaam: houding en bewegen (proprioceptief) & evenwicht (vestibulair).

Aanmelden Vergoeding

Kenmerken van de diagnose:

Concentratie problemen

Het kind zijn aandacht niet richten op de taak

Gedragsproblemen

Het kind maakt continu ruzie uit onmacht

Planningsproblemen

Het kind mist overzicht en komt niet tot handelen

Motorische onrust

Het kind blijft bewegen, soms wat lomp en onhandig

7 Zintuigen

Met onze zintuigen zijn wij in staat om te leren en onszelf te ontwikkelen. Iedereen heeft als kind wel eens iets in de mond gestopt wat er niet in thuis hoort, of heeft wel eens iets aangeraakt waarvan je van te voren niet wist hoe het ging aanvoelen. Onze hersenen geven betekenis aan deze prikkels.
De juiste afstemming hierin is echter van groot belang. Op het moment dat we te veel of te weinig prikkels binnen krijgen, heeft dit invloed op het gedrag en handelen van het kind.
De juiste prikkels vinden, zoeken en ontvangen maakt dat het kind zich goed voelt en zich kan ontwikkelen in zijn dagelijkse leven.

Alle 7 zintuigen worden apart uitgelegd bij de kop “Ergotherapie”, ook bij de SI-boom kun je meer lezen over de prikkelverwerking.

Aanmelden Vergoeding ❮ Terug naar overzicht
Voorbeeld case

Fenne - 6 jaar

Fenne komt vaak oververmoeid en overstuur uit school, alles is te veel en ze heeft veel woede aanvallen. Ouders kunnen de vinger er niet opleggen wat het is, maar willen haar graag helpen. Ze schakelen ons in om het sensorisch profiel in kaart te brengen en al snel blijkt dat Fenne alle prikkels om zich heen opmerkt, maar er ook bewust naar opzoek gaat. Fenne wil hiermee controle houden en houvast zoeken, ze heeft veel behoefte aan structuur, duidelijkheid en overzicht.
Thuis lukt het ouders goed om de prikkels te reguleren en ze herkennen wanneer de prikkels Fenne te veel worden, waardoor ze haar goed kunnen begeleiden.
Ze komt echter nog met regelmaat overprikkeld thuis en dus gaan we ook op school kijken, waarna we een adviesgesprek met school hebben. De leerkrachten zijn voorzien van tips en adviezen die goed toepasbaar zijn, waardoor ze ook in de klas snel meer rust en overzicht kunnen creeëren voor Fenne.
Door deze samenwerking en het inzicht wat wij ouders en school hebben kunnen geven heeft Fenne heeft meer rust en overzicht, waardoor ze lekker in haar vel zit en veelal vrolijk uit school thuis komt.

contact

Vragen? stuur ons gerust een bericht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan gerust een email of neem contact op via het formulier.

info@ergotherapiedeoplossing.nl 0413 712 012
Aanmelden? Zo gebeurt!

Uw kind aanmelden voor ergotherapie?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×