Ergotherapie

Zithouding

We brengen allemaal een groot deel van onze tijd zitten door, daarom is een goede zithouding van belang. Het is belangrijk dat kinderen zich vanaf het begin een goede zithouding aanleren. De juiste zithouding is essentieel voor een goede werkhouding op school en thuis, en is van belang bij het goed leren schrijven. Goed meubilair draagt bij aan de goede zithouding van het kind.

Aanmelden Vergoeding

Kenmerken van de diagnose:

Problemen met de motoriek

Motorisch geen goede aansturing op het lichaam.

Prikkelverwerkingsprobleem

Moeite met stilzitten of blijven zitten.

Zithouding!

Kinderen nemen heel veel verschillenden zithoudingen aan gedurende heel de dag. Wanneer een kind niet op de juiste manier zit, kan het klachten krijgen en de uitvoering van activiteiten op het gebied van school en spel verslechteren.
Als ergotherapeut gaan we de zithouding analyseren en tips geven aan het kind om op de juiste manier te zitten.
Daarnaast wordt er soms speciaal meubilair geadviseerd, zodat een kind geholpen wordt bij het handhaven van een goede zithouding.

Onrust

Een grote oorzaak van het niet stil kunnen zitten en daardoor geen goede zithouding kunnen aannemen is lichamelijke onrust. Vaak wordt deze veroorzaakt door problemen in de prikkelverwerking en dan op het gebied van houding en beweging. We nemen de prikkelverwerking dan mee in ons onderzoek en leren het kind strategieën in te zetten om de prikkelverwerking te verbeteren en reguleren, zodat ook stilzitten beter gaat.

Staand werken

We merken dat steeds meer kinderen gebaat zijn bij staand werken! Door het staan zijn ze zich meer bewust van hun eigen lichaam, waardoor ze de aandacht beter kunnen richten op de activiteit en daardoor hun motoriek beter kunnen sturen!

Aanmelden Vergoeding ❮ Terug naar overzicht
Voorbeeld case

Evi - 4 jaar

Evi is erg onrustig en is de hele dag in beweging, waardoor ze ook niet goed op haar stoel kan blijven zitten in de kring op school. Ouders geven aan dat het thuis met eten ook lastig is! Evi voelt haar lichaam niet goed aan, ze is hierdoor voortdurend in beweging om haar houding waar te nemen en daardoor haar aandacht op de omgeving te kunnen richten.
Door het houdingsgevoel en lichaamsbesef te vergroten heeft Evi meer innerlijke rust en kan ze beter stil zitten.

contact

Vragen? stuur ons gerust een bericht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan gerust een email of neem contact op via het formulier.

info@ergotherapiedeoplossing.nl 0413 712 012
Aanmelden? Zo gebeurt!

Uw kind aanmelden voor ergotherapie?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×