Ergotherapie

Zwemmen

Zwemmen is een complexe activiteit die kinderen leren tijdens de basisschool periode. Het gebeurd regelmatig dat zwemmen een probleem vormt voor kinderen.

Aanmelden Vergoeding

Kenmerken van de diagnose:

Concentratie problemen

Weet niet hoe en waar te beginnen

Prikkelverwerkingsprobleem

Prikkels tijdens het zwemmen in druk zwembad

Problemen met de motoriek

Uitvoeren van bewegingspatroon

Zwemmen!

Kinderen kunnen een motorische achterstand hebben in de ontwikkeling, waardoor ze moeite kunnen hebben met zwemmen. Of kinderen kunnen angstig zijn voor water en niet durven te zwemmen, maar ook de vele verschillenden en met name onvoorspelbare prikkels kunnen voor het probleem zorgen. Als ergotherapeuten gaan wij kijken, waardoor het komt dat het kind niet wil leren zwemmen, bang is, geen rust heeft of dat het motorisch niet lukt.

Kinderen kunnen op meerdere gebieden een hulpvraag hebben:
– Prikkelverwerking tijdens het zwemmen in een zwembad, door de onbekende geluiden om hen heen, het bewegende water, de onvoorspelbare kinderen die ook in het water zijn. Maar ook de angst voor de vrijheid en het missen van controle, doordat ze niet met de voeten aan de grond kunnen.
– Planmatig niet weten hoe ze de slag moeten maken, of de handeling die gevraagd wordt niet overzien.
– vanuit de motorplanning niet weten hoe ze hun lichaam op de juiste manier in moeten zetten tijdens het zwemmen.

Aanmelden Vergoeding ❮ Terug naar overzicht
Voorbeeld case

Imke - 6 jaar

Wat een overwinning! Imke is gestart met zwemmen, maar vind het zo eng en spannend. Het tempo ligt hoog en er gebeurd van alles, wat willen ze en hoe moet ik dat kunnen.
Wij zijn samen met Imke in het zwembad wezen kijken om te zien en ervaren wat er gebeurd.
Imke vindt het erg moeilijk om de instructie tot een activiteit om te zetten en is erg onzeker. Ze springt goed van de kant, maar dan houdt het op.
We hebben samen gemerkt dat als er al een aantal kinderen zijn voor geweest en Imke heeft gezien wat ze met doen, ze dan veel meer rust heeft en de spanning afneemt. Ook vindt ze het spannend als er nog iemand achter haar aankomt en dan kijkt ze veel achter zich.
Imke mag nu als laatste in de rij, zodat ze goed kan kijken wat ze moet doen en er ook niemand meer achter haar aankomt wie haar kan inhalen. Dit geeft haar rust en vertrouwen, waardoor ze meer plezier in het zwemmen heeft.

contact

Vragen? stuur ons gerust een bericht

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons dan gerust een email of neem contact op via het formulier.

info@ergotherapiedeoplossing.nl 0413 712 012
Aanmelden? Zo gebeurt!

Uw kind aanmelden voor ergotherapie?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×